Nya lagar förordningar
Här presenteras kort ett urval av de lagar och förordningar som har trätt ikraft under första halvåret 2018 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.
Personalliggare i fler verksamheter
Systemet med personalliggare har nu utvidgats till att även avse fordonsserviceverksamhet, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvårdsverksamhet.
En nyhet är att även ägarna till verksamheten och deras familjer ska noteras i liggaren, när det finns anställd personal.
Ett nytt särskilt anställningsstöd
Ett särskilt anställningsstöd i form av introduktionsjobb har ersatt fem andra anställningsstöd. De stöd som ersatts är instegsjobb, särskilt anställningsstöd för deltagare i jobb och utvecklingsgarantin, förstärkt särskilt anställningsstöd samt två typer av traineejobb.
Introduktionsjobben har en subventionsnivå på 80 procent och ett tak vid en bruttomånadslön på 20 000 kr.
Månadsuppgifter, AGI
Redan nu ska vissa företag lämna uppgifter om lön och skatteavdrag för varje anställd månadsvis till Skatteverket i stället för en gång per år. Det gäller företag med fler än 15 anställda som är skyldiga att föra personalliggare i restaurang-, hårvårds-, tvätteri- eller byggverksamhet.
Övriga företag ska börja lämna månadsuppgifter från och med den 1 januari 2019.
Förmån av hälso- och sjukvård
Skattefriheten har slopats för förmån av privat hälso- och sjukvård i Sverige och för förmån av vård och läkemedel utomlands. Som en konsekvens av detta har även arbetsgivarens avdragsförbud för sådana utgifter slopats. De nya reglerna gäller förmån och sjukvårdsförsäkringspremie som betalas efter den 30 juni.
Skattefriheten finns dock kvar för förmån av vård och läkemedel utomlands vid insjuknande i samband med tjänstgöring utomlands.
Skattetillägg vid självrättelse
Skatteverket har nu möjlighet att i vissa fall ta ut skattetillägg även om en person själv har rättat en oriktig uppgift. Det gäller när Skatteverket har informerat om att en generell kontroll ska genomföras och rättelse, som har koppling till den kontrollen, görs mer än två månader därefter.
Ny dataskyddslag
EU:s dataskyddsförordning har kompletterats med en ny dataskyddslag. Lagen innehåller bestämmelser om bland annat känsliga personuppgifter, sanktionsavgifter och överklagande.
Lag om ekonomiska föreningar
En ny lag om ekonomiska föreningar har börjat gälla. I sak motsvarar lagen i stora delar den tidigare lagen. Men antalet obligatoriska uppgifter i stadgarna har minskat och ett förenklat avvecklingsförfarande har införts för ekonomiska föreningar som bland annat saknar skulder.
Arbetsplatsinspektioner
Polisen har fått utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Inspektionerna ska dock begränsas till branscher där det finns en särskild risk för sådana anställningar.
Bristande tillgänglighet
Förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet omfattar nu även företag som sysselsätter färre än tio anställda och som tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten. Med bristande tillgänglighet avses att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att skäliga åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits.
Plan för återgång i arbete
När ett sjukfall antas pågå i minst 60 dagar är arbetsgivaren skyldig att tillsammans med arbetstagaren ta fram en plan för återgång i arbete. Planen ska vara upprättad senast då arbetstagaren har varit frånvarande i 30 dagar.
Bonus–malus
Det har införts ett bonus–malus-system för nya lätta fordon. Det omfattar personbilar klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar med fordonsår 2018 eller senare som blivit skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare.
Bonus–malus-systemet innebär att fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60 000 kr. Fordon med höga utsläpp av koldioxid får en högre skatt de första tre åren (malus).
Färre karensdagar i a-kassan
Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen har minskats från sju till sex.
Höjt tak i sjukförsäkringen
Inkomsttaket i sjuk- och föräldraförsäkringen har höjts från drygt 24 800 kr till drygt 33 000 kr per månad. Den som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får nu 80 procent av lönen från Försäkringskassan när de är sjuka eller föräldralediga.
Körkortslån
Det har införts en möjlighet till statligt lån för körkortsutbildning (körkortslån) för vissa personer som är anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Körkortslånet får användas i samband med utbildning hos trafikskolor för att kunna få körkort för personbil.
Skattereduktion för fackavgift
Skattereduktionen för fackföreningsavgifter har återinförts för avgift som betalas efter den 30 juni. Reduktionen uppgår till 25 procent av den avgift som betalats under året.
Vinstuppskov vid bostadsbyte
Vinstuppskovsreglerna vid byte av bostad har anpassats till den samhällsomvandling som nu sker i Malmfälten.
Vid sådan betydande samhällsförflyttning kan uppskov med vinstbeskattningen erhållas om en ny bostad köps inom sju år efter det att ursprungsbostaden sålts. Reglerna gäller försäljningar som sker under åren 2017-2027.
Skydd vid telefonförsäljning
Det har införts ett generellt skriftlighetskrav i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Kravet gäller när ett företag på eget initiativ kontaktar en konsument per telefon. När parterna vill ingå ett avtal ska företaget bekräfta sitt anbud skriftligt och konsumenten skriftligt acceptera anbudet.
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …