Avsluta enskild näringsverksamhet
Normalt bestämmer du själv när du vill avsluta din enskilda näringsverksamhet. Du slutar då agera som näringsidkare genom att inte längre utföra några uppdrag eller sälja några varor. För att verksamheten ska vara helt avslutad måste du dock även sälja företagets alla tillgångar, betala alla skulder och återfört alla obeskattade reserver såsom periodiseringsfond, expansionsfond och skogskonto.
I stället för att sälja tillgångarna och betala skulderna kan du föra över dem till dig själv genom uttag. När så har skett är din verksamhet avslutad.
Ingen aktivitet
Men din enskilda näringsverksamhet kan även avslutas på annat sätt. Om tillgångar/skulder finns kvar oförändrade ett helt räkenskapsår i din enskilda näringsverksamhet utan att någon aktivitet förekommit ska den, enligt Skatteverket, normalt anses avslutad vid detta räkenskapsårs utgång. Det gäller även om du har kvar kundfordringar eller leverantörsskulder. Du anses då ha tagit ut verksamhetens tillgångar/skulder senast vid årets utgång. Om någon aktivitet till exempel inte förekommit från och med den 1/8 år 1 anses näringsverksamheten normalt ha upphört senast den 31/12 år 2.
Detta gäller dock inte om din näringsverksamhet innehåller skogskontomedel eller i fall där du uppbär sjukpenning som ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Men enbart avstämning av egenavgifter eller återföring av till exempel en periodiseringsfond helt eller delvis anses dock inte medföra att du bedriver någon näringsverksamhet.
Näringsfastighet
Du som har en näringsfastighet, till exempel en skogs- eller jordbruksfastighet, kan dock bara avsluta din näringsverksamhet genom att överlåta fastigheten till någon annan.
När du har avslutat din enskilda näringsverksamhet ska du avregistrera dig för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter med mera. Om du betalar preliminärskatt bör du även se över om den preliminära debiteringen ska ändras. Du ska även lämna en NE-bilaga för det sista beskattningsåret.
Företagsaktuellt nr 4 2017
Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra
När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …
Undvik kvarskatt nästa år
Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …
Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …
Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?
Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …
Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem
Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att …